Mavedanser

Med mavedans menes en orientalsk dans, hvor man ved at bruge hofterne og bækkenet, får maven til at bølge. Det er en meget gammel dans, faktisk mener man, at det er en af de ældste former for dans i verden. Dansen stammer fra Persien, Den arabiske halvø og Nordafrika. Den danses traditionelt også af tyrkere. Der er dog meget stor forskel på traditionerne i forbindelse med dansen i de områder, hvor dansen er udbredt. Indenfor samme geografiske område kan der være variationer, og der kan dokumenteres omkring 100 stilarter ud over de forskelle, der kan forekomme fra landsby til landsby. Der kan være forskel på bevægelser, trin, musikken, dragterne og udtrykket.

Ny dans for europærerne i 1800-tallet

Da europærerne i 1800-tallet kom til det såkaldte Orienten – som er en betegnelse, der sædvanligvis dækker over landene i det sydlige Asien, det vil sige fra landene i Mellemøsten over til Japan – havde de ikke set noget, der lignede mavedans før. Den europæiske måde at danse på indeholdt slet ikke sådanne bevægelser med underkroppen, som mavedansen gør og, fordi europæerne fandt det meget fascinerende med maven, der kunne bølge på denne måde, døbte de dansen mavedans.

Man bruger hele kroppen

Mavedans er dog et misvisende navn, da man ikke kun bruger maven til dansen. Det er i høj grad hofterne og bækkenet, der bruges, og som anses for de vigtigste elementer i dansen. Man bruger i tillæg både mave, ryg, hoved, skuldre, hænder og arme, når man danser, så hele kroppen er i sving. På arabisk hedder dansen mere retvisende raqs sharqi, der kan oversættes til orientalsk dans.

Mavedans er god motion

I dag findes nogle af de helt dygtige mavedansere i Libanon, Egypten, Tunesien, Syrien, Pakistan, Marokko og Tyrkiet. I Mellemøsten er der dog lande, hvor dansen er blevet forbudt på grund af kulturelle årsager. I Europa dyrkes dansen af nogle, som en fritidsinteresse ligesom tango og andre former for dans og træning. Mavedansen er nemlig en rigtig god måde at styrke kroppen og holde sig i fysisk god form. Man kan sige, at det er et godt alternativ til dem, der ikke har lyst til at gå i fitnesscenteret og dyrke fitness, aerobic, spinning osv. Det er en meget skånsom motionsform, der slider minimalt på ryg og knæ og alligevel kan 1 time intens mavedans sammenlignes konditionsmæssigt med en time aerobictræning.

Mavedans er for alle

Man behøver dog ikke at have en god kondition for at danse mavedans. Alle kan være med, hvis bare de har lysten til at lære det. Andre forudsætninger er ikke nødvendige. Under dansen bliver hele kroppen rørt. Det giver både konditionstræning, smidighed, styrkede muskler, god koordinationsevne. Især vil man hurtigt kunne mærke at musklerne i maven, siden og på ryggen bliver spændstige og smidige. Når man foretager de karakteristiske sitrende ryst med kroppen øges blodcirkulationen og man forebygger dermed hjertekarsygdomme og blodpropper. Så mavedans er ikke kun flot underholdning, det er ganske enkelt god motion.

Dans dig glad

I det hele taget er der mange goder ved mavedans. Mange kvinder oplever en øget tilfredshed med deres krop og udseende i det hele taget, når de danser mavedans. Det kan skyldes, at en væsentlig del af dansen er at rette ryggen og træne en smuk holdning. Holdningen integreres i ens hverdag og giver en sikker og stolt udstråling, der ikke kan undgå at blive bemærket af ens omgivelser. Ud over den stærke ryg, opnår man gennem mavedansen en større kropsbevidsthed og øget kontrol med sin krop samt en bedre koordineringsevne. Ud over de rent kropslige gevinster oplever mange i tillæg at få en bedre koncentrationsevne i hverdagen.